De dapperste afsprong

Het komt uit haar tenen. Een zucht, 'ehm', haar blik soms naar de grond. Ze slikt nog maar eens. Een vraag. Omdat de waarheid soms te pijnlijk is om zelf over je lippen te krijgen. Bij onder andere Studio Sport doet ex-turnster Joy Goedkoop haar verhaal. Jarenlang liep ze op haar tenen. Het moest altijd beter. Nu maakt ze de meeste dappere afsprong die er is.

Je groeit op en leert wat links en wat rechts is. Je leert lopen. Je leert wat regen is. Je leert hoe je je veters moet strikken. Goedkoop leerde dat ook. Maar ze leerde nog iets. Ze leerde dat ze niet goed genoeg was. Dat werd haar geleerd. Dag in, dag uit. Mentale geseling, emotionele mishandeling. Ze moest sterker zijn. Ze moest harder werken. Ze moest meer talent hebben. Ze moest dunner zijn. Ze leerde de lessen. Ze ging het geloven. Zoals jij zeker weet wat links en wat rechts is, zo was Goedkoop ervan overtuigd dat ze niet goed genoeg was.

Nu weet ze gelukkig beter. Dat ze wel wat waard is. Heel veel zelfs. Bijna verontschuldigend vertelt ze dat ze dat pas later ontdekte en er nog niet helemaal bovenop is. Maar als je bent opgevoed met het idee dat rechts links is, dan geloof je gewoon niet meteen dat rechts rechts is. Dat je goed bent zoals je bent.

De vraag rijst waarom niemand heeft ingegrepen. Maar trainers zijn soms ook ouders. Ouders zijn trainers. Ouders zijn leraren. Trainers zijn leraren. Leraren zijn ouders. Ouders zijn ouders. Oftewel; er zijn waarschijnlijk nog veel ongeopende beerputten. Putten waarin mensen de destructieve boodschap leren dat ze niet goed genoeg zijn. Nooit. Hoe hard ze hun best ook doen.

De beerput van de turnwereld is mede dankzij Goedkoop geopend. Na jaren op haar tenen in de turnhal en na jaren op haar tenen langs de rand van de afgrond, maakt ze nu de meest dappere afsprong en tegelijkertijd mooiste welkomstgroet van een nieuw begin. Een 10, voor Goedkoop en voor iedereen in hetzelfde schuitje. Omdat je de beste versie bent van jezelf, perfect en niet anders hoeft te zijn.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

© 2020 Autistmijwat

Een blog over leven met autisme. 

Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.