Vervelen(d) - autisme en lege tijd

  • Blog

Zes weken zomervakantie. Voor menig scholier een feest, voor menig werknemer een verlangen. Voor mij? Meestal een verschrikking. 'Lege tijd is kliertijd voor mensen met autisme' zoals een hulpverlener niet voor niks eens tegen mij zei.

De zomervakanties tijdens de middelbare school herinner ik mij nog goed. De eerste week ging meestal nog wel. Je rommelt wat aan, rondt wat dingen af, onderneemt nog iets. Daarna ging ik meestal twee of drie weken naar het buitenland. Een paar jaar ging ik naar een fantastische camping in Zuid-Frankrijk; Le Brasilia. Ik aanbad daar het sport- en animatieprogramma. Elke avond werd het activiteitenprogramma voor de volgende dag op een groot bord geschreven. Terwijl dat opgeschreven werd, stippelde ik minutieus mijn dagprogramma uit. Georganiseerde structuur, lekker sporten. Ik vond het fantastisch.

Zaai

Eenmaal thuis wilde ik weer naar school. Meteen. Ik wilde geen vakantie meer. Maar ja, die had ik wel. In die weken zei ik ontelbaar veel keren tegen mijn ouders dat ik mij verveelde en niet wist wat ik moest doen. Bloedirritant. Ik werd hangerig, huilerig, soms chagrijnig. Irma en Ingrid van Zaai met hun 'Postbode Siemen, wij vervelen ons dus jij moet wat verzinnen', waren er niks bij.

Ballenbak

Nu heb ik geen lange vakanties meer. Wel te veel lege tijd en dat vind ik lastig. Hoe vul ik mijn dagen in? Ik kom er niet uit. Ik vraag mijzelf af wat ik kan doen, wat ik leuk vind en wat goed voor mij is. Mijn hoofd vult zich dan met een legio aan mogelijkheden en onmogelijkheden. Alsof je opeens in een enorme ballenbak belandt en elke bal (activiteit) zijn voor- en nadelen heeft, die je allemaal zorgvuldig afweegt. Alleen als een bal 'past' (bijv. wat betreft reisafstand, tijdsinvestering, energie, gezelschap, funfactor), heb ik een activiteit gevonden die ik uit kan en wil voeren. Soms is die ballenbak te overweldigend. Dan denk ik mij erop vast en doe ik uiteindelijk niets.

Scoren

Wanneer iemand mij een bal toespeelt – misschien kan je deze activiteit ondernemen – lukt het mij niet altijd om deze in te koppen, de activiteit te ondernemen. Het moet kloppen in mijn hoofd en als ik een bedenking heb bij een activiteit, klopt het niet. In gesprek gaan over mijn bedenkingen, kan helpen. Al blijft het lastig. Voor mij en voor de ander. Goede assists verdienen een goal.

 

 

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

© 2020 Autistmijwat

Een blog over leven met autisme. 

Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.