Opgenomen

  • Blog

Social media; het staat voornamelijk vol met goed, leuk nieuws. Nieuwe baan, afgestudeerd, jarig, een toffe vakantie, leuke activiteiten. Ik doe er ook aan mee. Maar het wringt. Het leven is niet altijd leuk. Helemaal niet.

Dus nu een ander bericht.* Ik ben opgenomen. In een psychiatrisch ziekenhuis. Het is niet leuk maar het is voor nu wel het beste. Te lang voelde dagen te veel als overleven. En daar was ik helemaal klaar mee.

Waarom vertel ik dit? Is het een roep om aandacht? Zoals bij psychische klachten te snel wordt gedacht. Ja, eigenlijk wel. Niet eentje van kijk-mij-hoe-zielig-ik-ben. Al zijn kaartjes (of nog beter, chocolade) altijd welkom. Die zijn er namelijk gek genoeg in een psychiatrisch ziekenhuis – in tegenstelling tot in een 'normaal' ziekenhuis – bijna niet. Maar dat terzijde. Een roep om aandacht. Aandacht voor dat dit óók het leven is. Dat het leven niet alleen bestaat uit successen, feestjes en vakanties.

Er is vaak meer. Veel meer. Mensen horen stemmen. Mensen denken de toekomst te kunnen voorspellen. Mensen hebben alcohol of drugs als voornaamste coping om de dagen door te komen. Mensen denken dat ze alles kunnen. Alles. Mensen zijn zo ongelukkig dat ze niets meer willen kunnen. Niets. Het zijn wellicht dezelfde mensen als die jij met een brede glimlach op een vakantiekiekje ziet.

Het kunnen ook de mensen zijn waar je op straat met een grote boog omheen loopt. Omdat ze zichtbaar zo verward zijn. Hoe zou dat voor iemand zijn? Een ziekte kan mensen transformeren. Die verwarde persoon, had je beste vriend kunnen zijn. Of je collega, medestudent, buurman, tante of broertje. You get the point. Iedereen is mens.

Bedankt voor je aandacht. Op naar meer normalisatie van psychische problematiek. Ik ga nog even verder met overleven. Overleven zodat ik straks meer kan leven. Met of zonder chocolade. ;)

 

* Dit stuk tekst plaatste ik op mijn Facebookprofiel. 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

© 2020 Autistmijwat

Een blog over leven met autisme. 

Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.