Autisme en pesten

  • Blog

Een jaar of tien was ik. Om aan mijn motoriek te werken, moest ik elke zaterdag naar gymles. In het begin vond ik het nog leuk. Toen deden we veel balspelletjes. Later ging het meer op turnen lijken. Toen vond ik het niet meer leuk. Zeg maar gerust verschrikkelijk. Het turnen vond ik niks, ik kon het niet goed en – wat de meeste invloed had – ik werd steeds meer gepest.

Op een gegeven moment was ik na de gymles mijn kleren en schoenen kwijt. Niet kwijt omdat ik niet meer wist waar ze waren. Nee, kwijt omdat andere kinderen mijn spullen hadden verstopt. Niemand hielp zoeken. Niemand deed iets. Dat deed pijn. Uiteindelijk vond ik mijn kleren. Later mijn schoenen, onder de douche. Of ze nat waren, dat weet ik niet meer. Maar het beeld van mijn schoenen onder de douche, dat beeld vergeet ik niet meer.

'Rijk' aan pestervaringen

Het is een van de vele pestervaringen die ik 'rijk' ben. En alhoewel er geen enkele maar dan ook echt geen enkele reden is om iemand te pesten, heb ik mij wel afgevraagd waarom ik zoveel gepest ben. Het meest algemene antwoord is waarschijnlijk omdat ik anders ben. Maar, is niet iedereen anders? Ja. Ik denk alleen dat ik anders ben buiten de bandbreedte. Niet anders binnen de bandbreedte.

Het ligt aan jou = fout

Maar eigenlijk ligt pesten niet aan het gepeste kind, zo werd ik mij bewust toen ik een artikel van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) las. 'Waar het om gaat is dat iemand macht wil vergaren, de leider wil worden van een groep. En pesten is één van de manieren om dat te bereiken. De pestkop probeert het vaak bij een heleboel leerlingen', aldus Carolien Rieffe. Rieffe is ook tegen een sociale vaardigheidstraining of emotieregulatietraining voor (autistische) kinderen die gepest worden: 'De impliciete boodschap hiervan is namelijk: jij bent niet goed genoeg, het ligt aan jou! En die is zó fout.'

Autisme en pesten

Toch krijgen helaas veel mensen met autisme te maken met pesten. Uit onderzoek blijkt dat mensen met autisme zelfs een vier keer zo'n hoge kans hebben om gepest te worden. Hoe komt dat dan? 'Pesten komt voort uit spanningen en gevoelens van sociale onveiligheid en afwezigheid van positief leiderschap. (…) Spanningen en onveiligheid maken dat mensen op zoek gaan naar bondgenoten én naar een zondebok, een bliksemafleider', zo schrijft Mieke van Stigt in haar column. Van Stigt vervolgt: 'Het kind of de medewerker met de minste vrienden en de grootste onzekerheid is daarvoor het ideale mikpunt. Vervolgens wordt het excuus erbij bedacht.' Dit excuus kan zijn dat iemand anders is vanwege zijn of haar autisme. Daarnaast kan het voor iemand met autisme door verminderde sociale vaardigheden extra moeilijk zijn om te reageren op pestsituaties waardoor iemand het mikpunt blijft. 

Anders is betoverend mooi

Pesten is destructief. Dat is algemeen bekend. Ook ik heb veel last gehad van al mijn pestervaringen. Ik hoop – misschien tegen beter weten in – dat pesten ooit verleden tijd wordt. Dat mensen die anders zijn niet als makkelijk mikpunt worden gezien maar juist als enorm waardevol. 'Wat ben jij normaal', was immers nooit een compliment. Anders is betoverend mooi.

 

Week Tegen Pesten 2020 - Word jij gepest? Deel het met iemand en stop niet voordat iemand je serieus neemt. Ken jij iemand die gepest wordt of heb je het idee dat iemand gepest wordt? Kijk of je hem of haar kan helpen of zoek iemand die kan helpen. Niemand verdient het om gepest te worden. Pesten is niet oké.  

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

© 2020 Autistmijwat

Een blog over leven met autisme. 

Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.