Ga iets doen wat je leuk vindt...

  • Blog

Ga iets doen wat je leuk vindt. Je hebt deze zin vast wel eens gehoord of uitgesproken. Ik in ieder geval wel. Ik dacht dat ik er ook wel redelijk naar leefde, dat ik deed wat ik leuk vond. Dacht. Inmiddels ben ik er namelijk achter dat dit niet helemaal het geval was.

Binnen de ‘kaders’ deed ik dingen die passend waren. Ik volleybalde want ik zocht een teamsport. Het was in de buurt, meerdere trainingsmomenten, leeftijdsgenoten, een passend fysiek. Mooi binnen de kaders. In het begin vond ik het ook leuk maar later niet meer. Het werd een gevecht om naar de trainingen te gaan. Keer op keer wilde ik niet maar pushte ik mijzelf wel. Na een paar jaar mijzelf pushen, ben ik gestopt. Dat luchtte enorm op.

Intelligentie vervloekt

Qua studie speelde kaders ook een grote rol. Het liefste wilde ik een hbo-sportopleiding doen. Ik deed het vwo echter met twee vingers in mijn neus dus een universitaire opleiding leek mij de enige optie. Ik heb mijn intelligentie toen wel eens vervloekt. Als ik nou minder slim was, dacht ik, kon ik gewoon die hbo-sportopleiding doen. Toen wilde ik psychologie gaan studeren. Anderen dachten dat ik daarvoor niet sociaal genoeg was dus die optie schreef ik ook af. Uiteindelijk koos ik een studie die binnen de kaders paste. Universitair, enigszins gunstig baanperspectief, geen psychologie en oh ja, iets wat ik een beetje leuk vind. Begrijp mij niet verkeerd, ik ben blij met de studie die ik heb gedaan. Binnen de kaders was het een goede, leuke en interessante optie. Maar als alles kon en er nul kaders waren, had ik hem niet gekozen.

Träume verfolgen

Nu weet ik dit, zie ik dit en heb ik de mogelijkheid om er wat aan te doen. Dus nu ga ik doen wat ik vroeger altijd al wilde. Ik ga volgend jaar naar Oostenrijk om mijn Anwärter (eerste diploma skileraar) te halen om vervolgens in Oostenrijk skiles te geven. Omdat het kan. Omdat het een droom is en het tijd is om die droom na te jagen. Spannend? Ja, dat ook. Maar ik vind het vooral ontzettend tof en kan nu al niet meer wachten tot het zover is.

De mening van de tuinman

Ga iets doen wat je leuk vindt. Het blijft een goede zin. Maar alleen als je ook écht iets doet wat je leuk vindt. Niet iets omdat het past bij wat je ouders, je beste vriend, je muziekdocent, je sportmaatje, de tuinman, een acteur, je tuinkabouter, de minister-president, de maatschappij of je goudvis vinden. Nee, iets wat jij leuk vindt. En wat anderen daar dan van vinden; lekker boeiend. Het is jouw unieke leven. Niet die van een ander.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

© 2020 Autistmijwat

Een blog over leven met autisme. 

Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.