Bijnaam, geen bijzaak

  • Blog

Paardenbek. Het is een van de minder heftige bijnamen die ik vroeger had. Minder heftig in taalgebruik want de bijnaam had voor mij veel lading. Tijdens mijn eerste jaar op de middelbare school, was ik er elke pauze bang voor. Bang om in elkaar getrapt of geslagen te worden, bang om in het nauw gedreven te worden maar ook bang om, op de gangen of in de aula, voor paardenbek te worden uitgemaakt.  

Elke keer als ik in de spiegel keek, lette ik extra op mijn gebit en mond. Had ik echt een paardenbek? Had ik immens grote tanden? Staken mijn tanden uit? Had ik, letterlijk, een grote mond? Of misschien toch figuurlijk? Nee, toch? Ik zocht plaatjes van paarden. Bekeek hun bek. Vergeleek de plaatjes met mijn gezicht. Ik zag geen overeenkomsten. Maar, hoe kwamen die anderen er dan bij? Keek ik misschien niet goed? 

Na een klein jaartje, verdween mijn bijnaam 'paardenbek' langzaam uit de schoolgangen. Uit mijn hoofd, verdween het niet. Tot op de dag van vandaag, denk ik bij het woord 'paard' aan 'paardenbek'. En druk ik een sluimerende, onzekere gedachte dat mijn gebit op dat van een paard lijkt, de kop in.  

Ik was niet de enige met bijnamen. Veel van mijn klasgenoten hadden ze ook. Bijnamen, verkregen en gegeven door vrienden. Positieve bijnamen. Bijnamen waar ik jaloers op was. Iets waar ik van droomde; een positieve bijnaam, gegeven door vrienden. Want dat zou betekenen dat ik vrienden had.  

En nu, een paar jaar later, is het zover. Ik heb bijnamen. Bijnamen die mij goed doen. Elke keer als iemand mij aanspreekt met zo'n bijnaam, Maartje bijvoorbeeld, maakt mijn hart een klein sprongetje. Misschien verschijnt er zelfs een twinkeling in mijn ogen. Ik zal eens goed in de spiegel kijken. Dan zie ik geen paardenbek, maar twinkeloogjes. Met dank aan de mensen om mij heen.  

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

© 2020 Autistmijwat

Een blog over leven met autisme. 

Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.