10 voordelen van autisme

  • Blog

In 'autistenland' popt geregeld de volgende vraag op: als er een medicijn is waardoor jouw autisme verdwijnt, neem je dat medicijn dan? Als ik die vraag krijg, antwoord ik resoluut met 'nee'. Autisme zit in elke cel van mij. Als ik geen autisme meer heb, weet ik niet meer wie ik ben. En dat wil ik niet. Daarnaast heeft autisme ook voordelen. Tien voordelen c.q. positieve kenmerken van autisme op een rijtje.  

1. Detailgericht

Mensen met autisme merken dat nieuwe schilderij in je huis op, wij zien die ene spelfout in een rapportage en wij weten 'de kleine lettertjes'. Voor de details, moet je bij ons zijn.  

2. Begripvol naar anderen

Wij zijn anders en dat weten we maar al te goed. Voordeel? Wij schrikken er echt niet van als iemand ook een beetje anders is. Waarschijnlijk hebben we er juist veel begrip voor.

3. Leergierig

Elke dag in een wildvreemd land belanden en alles moeten leren; van de taal tot de cultuur. Zo wordt wel eens pakkend omschreven hoe het is om autisme te hebben. Daar moet je wel leergierig voor zijn.

4. Humor

Autisten hebben een heerlijk gevoel voor humor. We zijn vooral goed met woordgrappen en beeldende humor. Hoe heet iemand die niets drinkt en niets vergeet?*

5. Rechtvaardig

Een autist is vaak eerlijk en rechtvaardig. Wij houden niet van vriendjespolitiek, gekonkel en wij hebben geen verborgen agenda. Zoek je een rechtvaardigheidsstrijder, zoek dan een autist.  

6. Creatief

Wij passen niet binnen de kaders en wij denken ook niet binnen de kaders. Dat maakt dat mensen met autisme vaak creatieve ideeën hebben.  

7. Sensitief

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, voelen wij heel veel. Wij voelen het als iemand bijvoorbeeld niet lekker in zijn vel zit. Dat we misschien niet altijd weten hoe we dan moeten reageren, moet je ons vergeven. Wij zien je en zullen er alles aan willen doen om er voor je te zijn.  

8. Passies

Als mensen met autisme een passie hebben, hebben we ook echt een passie. We weten er waarschijnlijk veel van, kunnen ons er heerlijk in verliezen en er eindeloos over praten. 

9. Doorzettingsvermogen

Alhoewel autisme dus voordelen met zich meebrengt, is het echt niet altijd makkelijk om te leven met autisme. Het is vaak ook moeilijk en zwaar. Daar is doorzettingsvermogen voor nodig maar dat hebben we. En saai is het leven vaak ook niet als je autisme hebt.  

10. Mensen met autisme zijn gewoon super tof. 

 

Wat vind jij het mooiste aan autisme?

 

*Iemand die niets drinkt en niets vergeet, is een geheelonthouder.  

Reacties   

# papa 27-03-2021 13:43
Hoi lieve schat,

Het mooiste aan autisme? Dat jij mijn dochter bent met autisme; prachtig en lekker anders dan anderen. Net als ik.

"Net als de akker moet de geest soms rusten om weer vruchtbaar te worden"

Liefs papa
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
# Clarissa 27-05-2021 21:17
Wat leuk om te lezen, bedankt!

Mvg.,

Clarissa

Ps. De beveiligingscode voor het posten van een bericht reageert soms wat raar ik heb het meerdere keren moeten proberen!
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
# Marije 29-05-2021 12:15
Clarissa zei:
Wat leuk om te lezen, bedankt!

Mvg.,

Clarissa

Ps. De beveiligingscode voor het posten van een bericht reageert soms wat raar ik heb het meerdere keren moeten proberen!


Dank je wel! Ik ga naar de beveiligingscode kijken.
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

© 2020 Autistmijwat

Een blog over leven met autisme. 

Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.