Niet elke autist is eerlijk

  • Blog

Mijn vorige blog, over tien voordelen van autisme, maakte wat los. Naast positieve berichten was er ook verdriet bij mensen met autisme die helemaal geen voordelen ervaren. Er was ook bezorgdheid. Bezorgdheid over het mogelijk stigmatiserende karakter.  

Het zette mij, as usual, aan het denken en het deed mij ook wat. Kon ik zes jaar geleden, toen ik mijn autismediagnose kreeg, voordelen zien? Nee. Kon ik twee jaar geleden positieve kenmerken opnoemen? Nee. Kon ik het gisteren? Een klein beetje. Kon ik het vandaag? Nee. Kan ik het morgen? Misschien.  

Voorop staat dat autisme een beperking is met meer nadelen dan voordelen. Het is niet voor niets een beperking. De nadelen, wegen vaak ook zwaarder dan de voordelen. Maar, hoe kan het dan dat als er een medicijn bestaat wat mijn autisme wegneemt, ik dat medicijn niet neem? Omdat ik dan niet meer weet wie ik ben. Ik wist een lange tijd niet wie ik was. Dat was ontzettend rot. Het proces om mijzelf te leren kennen was waardevol maar ook ontzettend zwaar. Dat wil ik niet nog een keer. 

Het meest nare aan autisme vind ik comorbiditeit; wanneer er sprake is van twee of meer aandoeningen. Zo hebben mensen met autisme onder andere vaak last van depressies, AD(H)D en eetproblematiek en we hebben vaak traumatische ervaringen in onze rugzak. Dan zijn de voordelen van autisme nog verder weg. Of ze zijn er gewoon niet.  

Is mijn blog over tien voordelen van autisme stigmatiserend? Ik denk dat er geen eenduidig antwoord op is. Ja, ik generaliseer. Uiteraard is niet elke autist eerlijk, creatief en waarschijnlijk zijn er meer mensen met autisme zonder een extreem goed geheugen dan mensen met autisme mét zo'n goed geheugen. Label ik een groep negatief? Ik denk het niet. Is het frustrerend wanneer iemand op basis van je autismediagnose meteen denkt dat je bijvoorbeeld oog hebt voor detail terwijl dat niet zo is? Ja, zeker. 

Maar er zijn voordelen. Er zijn positieve kenmerken die je bij mensen met autisme net wat vaker ziet. De een ervaart of heeft ze meer dan de ander. Zoals iedereen zich eigenlijk ook in meer of mindere mate in allerlei lijstjes, bijvoorbeeld de lijstjes van Upcoming, kan vinden. We zijn net mensen.  

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

© 2020 Autistmijwat

Een blog over leven met autisme. 

Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.