Autisme en ouderschap - deel I

Hoe is het om een ouder te zijn met autisme? Vertel je bijvoorbeeld aan je kinderen dat je autisme hebt? Wat zijn de voordelen van een ouder zijn met autisme? En, wat zijn de nadelen? Ik was benieuwd en vond zes ouders met autisme die heel openhartig hun verhaal deelden. In twee artikelen laat ik deze ouders aan het woord.* 

In dit eerste deel vertellen de ouders over het krijgen van hun autismediagnose, autisme in de familie en het betrekken van hun kinderen bij de diagnose.  

Autismediagnose: een feest van herkenning 

Met extreme vermoeidheid en depressieve klachten, klopte Maaike (36) zelf bij hulpverleners aan met de vraag om op autisme getest te worden: 'Hulpverleners begrepen het niet helemaal. Ik drukte mij immers zo goed uit, had veel zelfkennis en keek mensen aan.' Maaike vervolgt: 'Informatie over autisme bij vrouwen was voor mij echter een feest van herkenning en de diagnose dan ook een fijne bevestiging.'  

Ook Yvonne (44) en Jeroen (46) hadden last van een depressieve stemming voordat ze de diagnose autisme kregen. Jeroen: 'Het krijgen van de diagnose was voor mij een emotioneel moment. Er was eindelijk een verklaring voor het feit dat ik continu vastliep in mijn leven.' Ook voor Saskia (45) en Valesca (38) was het krijgen van de autismediagnose een enorme opluchting. 'Ik wist eindelijk wat ik heb', aldus Valesca.  

Voor Lex (48) kwam de autismediagnose voort uit een traject voor onbegrepen lichamelijke klachten. 'Ik liep al jaren met klachten die fysiologisch wel meetbaar maar niet te verklaren waren. Wat we toen niet wisten, is dat je behoorlijke lichamelijke klachten kunt krijgen als je blijkbaar al jaren permanent overprikkeld en continu aan het acteren bent. Met de diagnose vielen veel puzzelstukjes op hun plaats.'  

Autisme in de familie: we lijken veel op elkaar 

Vijf van de zes ouders hebben familieleden met autisme, alhoewel vaak niet officieel gediagnosticeerd. Jeroen: 'Het is voor mij vrijwel zeker dat mijn beide ouders autisme hebben, alhoewel ze geen officiële diagnose hebben.'  

'Ik heb zeker familieleden die autistisch zijn', vertelt Maaike. 'Zij komen alleen uit een generatie waar autisme niet echt gediagnosticeerd werd en er heel weinig over bekend was. Ik denk dat zij zelf niet weten dat hun leven soms zo lastig is door autisme.' 

Familieleden van Saskia hebben wel een 'officiële' diagnose gekregen. 'Ik heb een oudere broer met autisme. Ik kan goed met hem opschieten omdat ik hem het beste begrijp. Mijn dochter heeft ook autisme. We lijken veel op elkaar qua karakter. Mijn nichtje heeft ook autisme en ten slotte heeft mijn vader op latere leeftijd eveneens de autismediagnose gekregen', aldus Saskia. 

Ook Yvonne vindt veel herkenning in haar dochter. 'Haar gevoeligheid en bescheidenheid, haar enthousiasme, altijd alles goed willen doen, haar doorzettingsvermogen maar ondanks dat toch niet helemaal mee kunnen komen met anderen doordat haar concentratie zwakker is. Het eigenlijk niet aankunnen van alles wat je van jezelf vraagt.' 

Ontzettend blij met kinderen 

Yvonne, Jeroen, Saskia, Valesca en Lex hadden zelf al kinderen voor ze hun diagnose kregen. Hier zijn ze ontzettend blij mee. Lex: 'Ik vraag mij weleens af of ik, als ik als tiener de diagnose had gekregen in plaats van op mijn 38e, ik anders in het leven zou hebben gestaan en of ik kinderen zou hebben gehad. Ik word af en toe vreselijk moe en overprikkeld van mijn kinderen maar ik ben blij dat het zo is gelopen.' 

Jeroen: 'Ik ben heel blij met mijn dochter. Zij geeft mij echt een doel in het leven. Maar ik zou niet meer aan kinderen willen beginnen. Ik weet niet of dat mijn leeftijd is, mijn autisme of een combinatie van die twee.'  

Maaike heeft zelf geen kinderen maar wel een stiefdochter. 'Zij voelt voor honderd procent als mijn eigen dochter.' Maaike vervolgt: 'Mijn man en ik hebben samen geen kinderen. Voor mijn diagnose, die ik pas op mijn 35e kreeg, wist ik al dat ik dingen anders beleef dan anderen. Ik heb minder energie dan gemiddeld en ook chronische rugklachten. Dat heeft zeker meegespeeld in de keuze om zelf geen kinderen te krijgen.' 

Open over de diagnose 

Alle ouders zijn open over hun diagnose naar hun kinderen. Yvonne: 'We voeren er hele open gesprekken over. Zo leren we van elkaar en zijn er minder frustraties.' Lex: 'Ze weten dat hun vader soms gewoon even tijd voor zichzelf nodig heeft, op verjaardagen soms anders is dan thuis, veranderingen lastig vindt en vaak dingen vergeet omdat zijn hoofd zo vol zit.' 

Maaike: 'Ik vind het belangrijk dat mijn dochter weet waarom ik soms overdag moet slapen. Ik vind het belangrijk dat ze weet waarom ik opeens niet meer kan praten als ik moe ben en zij op de tafel tikt.' Maaike vervolgt: 'Ik vind overigens absoluut niet dat zij zich aan moet passen. Het mag nooit zo zijn dat iedereen zich aanpast aan een persoon binnen het gezin, autistisch of niet. We zijn allemaal gelijk, allemaal verschillend, allemaal bijzonder en we hebben allemaal het recht om soms even het middelpunt te zijn, om soms even de baas te zijn en om soms even onze eigen ruimte in te nemen.' 

In deel II van autisme en ouderschap vertellen de ouders over de voordelen van een ouder zijn met autisme, de nadelen en ze geven tips aan ouders en kinderen.  

 

*Om de privacy van betrokkenen te waarborgen, zijn een aantal namen gefingeerd.  

Reacties   

# Yvonne 03-05-2021 10:49
:lol: Het is een mooi artikel geworden! Er zullen zich vzich vast nog meer mensen herkennen in onze verhalen
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

© 2020 Autistmijwat

Een blog over leven met autisme. 

Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.