Autisme en ouderschap - deel II

Hoe is het om een ouder te zijn met autisme? Vertel je bijvoorbeeld aan je kinderen dat je autisme hebt? Wat zijn de voordelen van een ouder zijn met autisme? En, wat zijn de nadelen? Ik was benieuwd en vond een aantal ouders met autisme die heel openhartig hun verhaal deelden. In twee artikelen laat ik deze ouders aan het woord.* 

In dit tweede deel vertellen de ouders over de voordelen van een ouder zijn met autisme, de nadelen en ze geven tips aan ouders en kinderen. 

Voordelen ouder met autisme 

In deel I vertelde Yvonne (44) al dat ze zich veel herkent in haar dochter. Dit ziet Yvonne als een voordeel van het zijn van een ouder met autisme. Ook Maaike (36) ziet herkenning als een voordeel: 'Het vermoeden is dat mijn stiefdochter ook autisme heeft. Ik denk dat ik haar door mijn eigen autisme goed kan begrijpen. Soms is horen dat iemand begrijpt wat je voelt, ook al weet je zelf niet helemaal wat je voelt, heel erg fijn. Gewoon gehoord en gezien worden.' 

Jeroen (46) ziet oprechtheid en eerlijkheid als een voordeel van autisme. 'Dat wil ik mijn dochter ook meegeven, om eerlijk en oprecht te zijn. En dat het belangrijk is om rekening te houden met anderen.' 

Creativiteit is voor Lex (48) het voordeel van autisme. 'Ik ben heel creatief in het bedenken van oplossingen of uitvindingen. Ik kan mijn kinderen ook goed helpen met huiswerk en bedenk daarbij vaak de meest rare analogieën.'  

Ten slotte geeft Saskia (45) aan dat voor haar een voordeel van autisme is, dat ze altijd structuur kan bieden.  

Nadelen ouder met autisme  

Maar, zo vertellen de ouders, er zijn ook nadelen. Maaike, Lex, Saskia en Jeroen geven aan dat ze door hun autisme soms minder ruimte hebben voor hun kinderen. Jeroen: 'Ik kan mij heel erg vinden in de lepeltheorie. Ouder zijn met autisme is voor mij uitputtend. En rust nemen, doe ik eigenlijk nooit op tijd. Omdat ik niet opgeef.' Lex: 'Ondanks dat je er altijd voor je kinderen wil zijn, lukt dat soms niet. Soms cijfer je jezelf ook weg, tot overprikkeling aan toe.' Saskia: 'Ik heb snel rust nodig.' En Maaike vertelt: 'Ik baal soms dat ik niet zoveel energie heb vergeleken met andere ouders.'  

Maaike vindt het daarnaast ook lastig wanneer haar iets zichtbaar moeite kost en haar dochter vraagt of het door haar autisme komt. 'Soms wil ik dat ik het voor haar kon verbergen. Niet omdat het er niet mag zijn maar omdat ik niet wil dat zij mij probeert te ontzien door op haar tenen te lopen.' 

Valesca (38) ziet het als nadeel van autisme dat ze veel duidelijkheid nodig heeft en dat niet altijd kan krijgen. 'Vooral bij het voeren van gesprekken; je weet van tevoren nooit hoe het gaat lopen. Dat geeft stress. Ook het omgaan met prikkels en het vinden van een goede dagstructuur, is zoeken.' 

Yvonne vindt het moeilijk om los te laten. 'Vooral bij de oudste. Hij heeft veel nabijheid nodig. Ik kan hem wel loslaten wanneer hij bezig is met zijn obsessie; trekkers. Dan durft hij gewoon het hele dorp rond te fietsen om trekkers te spotten, de topper. Bij hem is alles functioneel.' 

Tips voor ouders 

De ouders heb ik gevraagd welke tips ze aan andere ouders met autisme willen geven. Saskia, Lex en Jeroen geven aan dat het belangrijk is om om hulp te vragen. 'Door het niet alleen te doen, ben ik de beste vader voor mijn dochter', aldus Jeroen. Saskia: 'Als je erover nadenkt om wel of geen kinderen te krijgen, zou ik adviseren om te kijken of je genoeg hulp kunt krijgen van anderen.  

Open over je autisme zijn, is een andere tip die Yvonne, Valesca, Jeroen en Lex geven. Zo zegt Yvonne: 'Mijn tip is om wanneer je kinderen iets ouder zijn, open te zijn over jezelf. Vertel waarom je soms op een bepaalde manier reageert en vertel over je gevoel.' Valesca: 'Deel het met elkaar en zoek mensen op die er ook zo in staan.' Lex: 'Wees open en eerlijk naar je kinderen. Geef aan dat er grenzen zijn waar je gewoon niet overheen kunt gaan, hoe graag je het ook zou willen. En dat je door overprikkeling soms anders dan anders reageert.' 

Lex en Jeroen geven ook aan dat het belangrijk is tijd voor jezelf te nemen. 'Het is belangrijk om ruimte voor jezelf te creëren en op tijd je rust te pakken. Overprikkeling negeren, gaat je lichaam je niet in dank afnemen', aldus Jeroen. Lex: 'Neem als het kan ook tijd voor jezelf. Het is geen schande om de kinderen eens een weekendje uit te besteden aan bijvoorbeeld opa en oma om zelf tot rust te komen.  

Maaike wil ten slotte de volgende tip meegeven: 'Vertrouw op je gevoel. Jij weet hoe je kind in elkaar zit. En laat niemand je vertellen dat er niets aan de hand is, als jij het gevoel hebt dat er wel iets aan de hand is.  

Tips voor kinderen 

Ten slotte vroeg ik aan de ouders of ze nog tips hadden voor kinderen met een ouder met autisme. Die hadden ze. 

Yvonne: 'Lieve kinderen, het gaat bij jou thuis anders dan bij vriendjes of vriendinnetjes. Schaam je vooral niet voor jouw thuissituatie en praat erover. Grote mensen begrijpen heel veel en willen je graag helpen als je ergens mee zit of ergens tegenaan loopt. Niks is gek! En twijfel vooral nooit aan jezelf.' 

Jeroen: 'Aan volwassen kinderen wil ik de tip meegeven om je ouders de ruimte te geven om zichzelf te zijn. Vaak weten ouders ook niet wat ze vergeten mee te geven. Praat met je ouders. Geef zonder verwijten aan wat je nodig hebt en vraag wat je ouders nodig hebben. Zo kan je hopelijk elkaar bieden waar behoefte aan is.' 

Ten slotte wil Lex aan kinderen het volgende meegeven: 'Alhoewel je vader of moeder het misschien niet laat merken, zal hij of zij veel van je houden en voor je door het vuur gaan. Helaas zit hij of zij soms ook, net zoals jij, met vragen waarop hij of zij het antwoord niet heeft. Dit kan hem of haar droevig maken, gestresst of zelf boos. Maar; dat ligt echt niet aan jou.' 

 

*Om de privacy van betrokkenen te waarborgen, zijn een aantal namen gefingeerd. 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

© 2020 Autistmijwat

Een blog over leven met autisme. 

Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.