It's Saturday, Sunday, what?

  • Blog

Meestal begint het op donderdag. Als ik mij slecht voel, op dinsdag of woensdag. Bijna elke week komt het terug. Het is in die zin een trouw 'spookje'. Voorspelbaar, maar niet minder vervelend. Het is de angst voor en de afkeer van het weekend.

Weekend zonder krukken

Mijn angst voor het weekend, heeft verschillende oorzaken. Allereerst werken mijn hulpverleners in het weekend niet. Is dat afhankelijk? Ja, misschien wel. Maar, hoe zou het zijn voor iemand met een gebroken been om in het weekend opeens zonder krukken te lopen? Mijn psychische problemen zijn er altijd, ook in het weekend. Je kan geen dagje vrij nemen van je psychische problemen. Sterker nog; ik heb in het weekend geregeld juist meer last van allerlei 'spookjes'.

Geen 'yes-het-is-weer-weekendgevoel'

Zo speelt in het weekend eenzaamheid mij geregeld meer parten dan doordeweeks. De een luidt het weekend in met een vrijdagmiddagborrel, de ander gaat met zijn of haar partner naar het theater of de bioscoop en weer een ander gaat met vrienden op stap. Het weekend lijkt daar voor velen het aangewezen moment voor. Maar, wat als je het weekend vooral alleen doorbrengt terwijl je behoefte hebt aan mensen om je heen? Wat als je je alleen niet in een groep durft te mengen? Wat als je iets leuks wilt doen met anderen, maar niet weet met wie? Of het niet durft te vragen? Wat als je anderen wel leuke dingen ziet doen? Wat als je je eenzaam voelt? Juist. Dan heb je geen 'yes-het-is-weer-weekendgevoel'.

Lege tijd is kliertijd

Mijn weekenden zijn ook vaak leeg, te leeg. En lege tijd is kliertijd voor mensen met autisme, zoals ik eerder schreef. Waar ik doordeweeks nog wat structuur haal uit afspraken met hulpverleners en vrijwilligerswerk, valt dat in het weekend weg. Ellendig, vind ik dat. Daarom maak ik planningen. Elk uur gevuld met iets. Maar dat 'iets' is vaak meer iets om de tijd te vullen en de dag door te komen, dan iets waar ik van geniet. Een wandeling is fijn, maar dat is het niet meer als het de vierde wandeling van de dag is. Een wandeling om maar weer wat tijd 'weg te lopen'.

Blij als het maandag is

Het voordeel aan mijn afkeer van het weekend? De hekel die sommige mensen aan de maandag hebben, begrijp ik niet. Ik ben vaak blij als het weer maandag is. Maar als je dan op dinsdag, woensdag of donderdag weer bang wordt voor het weekend en het in het weekend vaker niet dan wel naar je zin hebt, is angst voor en afkeer van het weekend toch echt een afrader.

Hoe ervaar jij het weekend?


PS In volgend weekend heb ik wel veel zin. Ik doe dan mee aan de Socialrun, een non-stop estafetteloop van 555 kilometer in 48 uur. Hiermee zamelen we geld in voor een inclusieve samenleving. Ook je steentje bijdragen? Donaties zijn van harte welkom.

Reacties   

# Saskia 23-09-2021 07:04
Ik herken dit.
Op donderdag denk ik vaak wat ik het weekend wil doen.
Niet weten met wie je af kan spreken vind ik herkenbaar.
Of dat iedereen al afspraken heeft en je dan uiteindelijk alleen bent.
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

© 2020 Autistmijwat

Een blog over leven met autisme. 

Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.