Autisme bij vrouwen

Autisme. Het is iets wat nog vaak met mannen wordt geassocieerd. Gelukkig wordt er steeds meer bekend over autisme bij vrouwen. Want alhoewel autisme al complex is, is autisme bij vrouwen misschien nog wel complexer.  

Diagnostiek en comorbiditeit

Volgt.

 

'Diagnostiek bij vrouwen is een lastige puzzel. Bij vrouwen merk je vaak niks aan hun sociale gedrag in de spreekkamer. Om autisme te ontdekken, moet je als een soort detective alles afspeuren. Je hebt daar expertkennis en ervaring voor nodig' (Stapert, 2017). 

Kenmerken bij vrouwen (vs. mannen)

Sociaal gedrag en communicatie 

Vrouwen met ASS functioneren op het oog goed wat betreft sociaal gedrag en communicatie. Er zijn sociale contacten, er worden gesprekjes aangeknoopt over 'koetjes en kalfjes' en er wordt oogcontact gemaakt. Veel van dit gedrag, kost een vrouw met autisme echter bakken met energie. Het gaat niet natuurlijk. Er wordt ontzettend veel nagedacht over het gedrag. Er is veel tijd nodig om hiervan bij te komen. Bij mannen kunnen beperkingen wat betreft sociaal gedrag en communicatie veel zichtbaarder zijn.  

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn mensen met autisme vaak goed in staat aan te voelen wat er speelt. Vooral bij vrouwen met autisme lijkt dit het geval. Hoe hiermee om te gaan, is vaak lastiger.  

Veranderingen, routines en rituelen 

Vrouwen met autisme hebben vaak moeite met veranderingen. Voor de omgeving is dit niet per definitie merkbaar. De moeite met veranderingen, speelt zich bij vrouwen namelijk vaak van binnen af. Bij mannen met autisme kan de moeite met verandering zichtbaarder zijn.  

Specifieke interesses 

Het is een maar al te bekend beeld; iemand met autisme die gek is op treinen of iemand die ontzettend goed is met ICT. Het zijn vaak autistische mannen die met bijzondere, intense hobby's worden geportretteerd. Bij vrouwen met autisme, zijn de specifieke interesses vaak 'gewone' onderwerpen, bijvoorbeeld dieren of schrijven. 

Prikkelgevoeligheid 

Over het algemeen wordt verondersteld dat autistische vrouwen gevoeliger zijn voor prikkels zoals geluiden en geuren dan mannen met autisme.  

 

Wordt nog uitgebreid. 

Compenseren en camoufleren 

Vrouwen met autisme kijken vaak naar hoe anderen zich gedragen en doen dit gedrag vervolgens na. Er wordt, onbewust, zo veel tijd besteed aan het bestuderen van andere mensen, dat vrouwen met autisme vaak niet autistisch overkomen. Het gedrag is aangeleerd en daarvoor is hard gewerkt. Dit noemen we compenseren en camoufleren. 

Bij (sociale) activiteiten verrichten mensen met autisme vaak veel denkwerk. In de voorbereiding, tijdens een activiteit én daarna. Wat kan ik wel of niet zeggen? Hoe stel ik mij voor? Waar kan ik plaatsnemen? Hoe ging het? Wat had ik anders moeten doen? Iemand met autisme kan daarnaast bijvoorbeeld ook veel energie stoppen in het maken van oogcontact, terwijl dit voor hem of haar helemaal niet prettig is. Het is dan misschien ook geen verassing dat mensen met autisme vaak moeten herstellen van (sociale) activiteiten. Meer dan mensen zonder autisme.  

Compenseren en camoufleren kost ontzettend veel energie. Dit kan daardoor ook leiden tot andere problemen zoals angsten, depressie, lichamelijke klachten en/of een autistische burn-out 

Camoufleren en compenseren is iets wat bij vrouwen vaker wordt gezien dan bij mannen. Een verklaring hiervoor is de 'sekserol'. Van vrouwen wordt toch eerder dan van mannen verwacht dat ze sociaal zijn, praatjes aanknopen, oogcontact maken en emotionele wederkerigheid tonen. Meisjes wordt dit dan ook eerder (aan)geleerd dan jongens.   

© 2020 Autistmijwat

Een blog over leven met autisme. 

Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.